Da li je moguće predozirati se vitaminima?
U zadnje vrijeme često čujemo kontroverzne informacije o vitaminima. Neki preporučuju uzimanje vitamina u velikim količinama, dok drugi kažu da su vitamini u velikim količinama toksični.

Odgovor je da u prevelikim količinama sve može biti toksično.

Možete umrijeti od prevelikog unosa vode. Velike količine zraka mogu uzrokovati hiperventilaciju. Možete izgorjeti od pretjeranog sunčanja. Čak i najzdravije stvari u prevelikim količinama mogu imati negativan utjecaj na zdravlje. Skoro su svi nutrijenti u prevelikim količinama toksični.

Naravno, ne želite provesti cijeli dan žvačući i gutajući vitamine. Posebice ne sintetičke vitamine, koje proizvode farmaceutske tvrtke. Kada kupujete vitamine, uvijek birajte vitamine napravljene od prirodnih sastojaka, iz voća i povrća, i prirodne dodatke prehrani na bazi biljaka i super-hrane. Sa takvim vitaminima skoro se je nemoguće predozirati. Jedino ako to napravite namjerno.

Dakle, odgovor na ovo pitanje je da, teoretski se možete predozirati sa vitaminima.

Ali prag toksičnosti prirodnih vitamina je desetak puta veći nego prag toksičnosti sintetičkih lijekova.

Dvije vrste vitamina i njihova toksičnost

Postoji dvije vrste vitamina - vitamini topljivi u vodi i vitamini topljivi u mastima.

U kategoriju vitamina topljivih u vodi spadaju vitamini skupine B i vitamin C.

Takvi vitamini se lako apsorbiraju preko gastrointestinalnog trakta u krv i ne nakupljaju se u organizmu. Ovi vitamini se brzo eliminiraju iz organizma, zbog toga je potreban njihov svakodnevni unos. Zbog njihove brze eliminacije iz organizma, skoro se je nemoguće predozirati sa vitaminima B i C.

Vitamini topljivi u mastima imaju drukčija svojstva. Oni se pohranjuju u masnim tkivima i jetri i sporije se eliminiraju iz organizma.

U ovu skupinu spadaju vitamini A, D, E i K. Prekomjeran unos ovih vitamina može izazvati njihovo taloženje u organizmu i zdravstvene probleme.

Vitamin A

Vitamin A - ili retinol - igra važnu ulogu u organizmu. Vitamin A većinom se sadrži u namirnicama životinjskog porijekla.

Beta-karoten - antioksidant, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, možemo pronaći u voću i povrću.

Preporučeni dnevni unos vitamina A je do 10000 IU, a beta-karotena - od 25000 do 83000 IU dnevno. U svrhu liječenja moguć je unos većih količina vitamina A i beta-karotena, ali samo po preporuci liječnika.

Vitamin D

Ako dovoljno vremena provodite na suncu, ne morate se brinuti o vitaminu D, jer on se stvara u našem organizmu kada smo izloženi sunčevim zrakama. Ne možete se predozirati sa vitaminom D - jer ga naše tijelo proizvodi točno toliko, koliko je potrebno. Ako ne dobivate dovoljno sunčeve svjetlosti, možete unositi vitamin D u obliku dodatka prehrani. Preporučena doza je do 10000 IU dnevno. Ponekada u svrhu liječenja se koriste i veće doze ovog vitamina (do 50000 IU), ali samo ako to preporuči Vaš liječnik.

Vitamin E

Vitamin E je snažan antioksidans. Važan je za rad imunološkog sustava, endokrinog sustava i spolnih organa. Pronalazimo ga u biljnim uljima, orasima, lisnatom povrću i avokadu. Normalnom prehranom dobivamo dovoljne količine ovog vitamina. Ako se ipak odlučite unositi dodatne količine vitamina E, nemojte prekoračiti dozu od 1000 IU dnevno.

Vitamin K

U prirodi postoji dva oblika vitamina K: vitamin K1 (koji unosimo hranom) i vitamin K2 (koji sintetiziraju bakterije u tankom crijevu). Prirodni izvori vitamina K su zeleno lisnato povrće, peršin, avokado, maslinovo ulje i alge. Zdravom čovjeku ne nedostaje vitamin K, ali ako ga morate zbog nekih razloga uzimati, preporučena doza je do 150 mikrograma dnevno.

Vitaminima protiv bolesti

Prirodni vitamini su odličan način prevencije i liječenja mnogih bolesti. Mnogi nutricionisti i alternativni liječnici kod zdravstvenih tegoba će Vam preporučiti uzimanje kombinacije određenih vitamina, minerala u dodataka prehrani. I to zaista funkcionira.

Vitamini su bezopasni, efikasni i imaju pristupačne cijene, ako ih usporedite sa troškovima, koje donosi bolest.

Na žalost, u prosječnoj dijeti modernog čovjeka nedostaju mnogi vitamini i minerali.

Uzimanje prirodnih dodataka prehrani je odličan način da unesete neophodnu količinu nutrijenata u Vaš organizam.

Izvor: alternativa-za-vas.com