Vitamin C




Vitamin C spada u skupinu vitamina topivih u vodi, osim toga organizam ga ne može sam sintetizirati (proizvesti, stvoriti) već se mora kao i većina vitamina unositi putem hrane.

Važnost vitamina C :

- Može poslužiti kao lijek, suplement i aditiv
- Snažan biološki antioksidant
- Potreban za oksidacijsko-redukcijske reakcije fenilalanina
- Sudjeluje u sintezi kolagena, zato je izuzetno važan za kosti, hrskavice, vezivno tkivo te zubno meso
- Pozitivno djeluje na imunitet
- Utječe na aktivnost mnogih enzima
- Potreban za sintezu hormona

Nedostatak vitamina C :

- Skorbut
- Smanjena sposobnost organizma od infekcije
- Gubitak tjelesne mase
- Umor
- Anemija
- Pospanost
- Krvarenje iz desni
- Smanjena radna sposobnost (nedostatak koncentracije)

Vitamin C nalazi se:

- U svježem voću (naranča, limun, grejp,ananas, kivi, šipak, trešnja, papaja, maline, kupine, jagoda, jabuka,grožđe)
- U svježem povrću (paprika, prokulica, špinat, kupus, rajčica,kukuruz)
- U mesu (jetra,mozak)
- U dodacima za prehranu (nalazi se najčešće u šumećom obliku)

Vitamin C preporuča se kod :

- Oslabljenog imuniteta
- Sportašima
- Pušačima
- Učestalog umora i iznemoglosti
- Terapije preparatima željezom
- Terapija vitaminom E

Kako sačuvati vitamin C ?

Vitamin C nije baš otporan na visoku temperaturu, pa se tijekom pripreme namirnice količina vitamina C smanjiti čak od 25-60%

- Povrće kuhano na pari sadržava veće količine vitamina C, nego kuhano u vodi ( ako već kuhate- vodu u kojoj je povrće kuhano upotrijebite za pripremu juhe)
- Namirnice čuvajte na hladnom i tamnom mjestu
- Sjeckanje i lomljenje svedite na najmanju moguću mjeru
- Jela po mogućnosti ne podgrijavati
- Za čuvanje namirnica upotrebljavajte staklene posude.