Vitamini mogu spriječiti moždani udar



Već nekoliko godina, liječnici svojim pacijentima prepisuju male doze aspirina sa ciljem da spriječe stvaranje tzv. ljepljive krvi, odnosno ugrušaka koji mogu da izazovu moždani udar. Neki novi dokazi navode na pomisao da vitamin E, ako se uzima zajedno sa aspirinom, može da pojača sposobnost aspirina da spriječi zgrušavanje krvi. Ugruške krvi formiraju krvne pločice, posebna grupa stanica koje se lijepe za zidove arterija i stvaraju grudice. Prije nego što se krvna pločica zakači za zid arterije, ona mora da izbaci neku vrstu „konopca” ili sidra čime će to da uradi. Kada se dovoljno krvnih pločica nađe zajedno, mali dio može da se odvoji i formira ugrušak. Ukoliko taj ugrušak putuje arterijom koja isporučuje krv u mozak, tada dolazi do moždanog udara. Jedna intrigirajuća studija navodi na pomisao da vitamin E i aspirin mogu da ponište sposobnost krvnih pločica da proizvode „konopce” koji su im neophodni da bi se prikačile na zidove arterija, sprečavajući na taj način stvaranje ugrušaka u najranijem mogućem stadiju. U toj studiji, objavljenoj u „Američkom znanstvenom časopisu za kliničku ishranu” (Prosinac 1995), ispitivanju je bilo podvrgnuto stotinu pacijenata koji su pretrpjeli moždane udare slabijeg intenziteta. Nekima od njih davano je svakodnevno 325 mg aspirina, nekima 325 mg aspirina plus 400 i. j. vitamina E, a nekima placebo (lažni lijek). Poslije osamnaest mjeseci, pregledom krvi pacijenata otkriveno je da je kombinacija aspirina i vitamina E bila mnogo djelotvornija nego sam aspirin ili placebo u smanjivanju broja sidara krvnih pločica.

OPREZ: Prije nego što se odlučite da počnete terapiju kombiniranjem vitamina E i aspirina, posavjetujte se sa vašim liječnikom. Ova terapija ne preporučuje se ljudima sa pretjerano visokim krvnim tlakom, kao ni onima koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi. Ne prelazite preporučene doze vitamina E, u megadozama, on kod nekih osoba može da izazove krvarenje.

Karotenoidi — Istraživači bostonske studije o zdravstvenom stanju medicinskih sestara utvrdili su da kod žena koje jedu mnogo mrkve i špinata, namirnica koje su bogate karotenoidima (beta-karotinom i luteinom), postoji znatno manji rizik od moždanog udara nego kod žena koje navedene namirnice konzumiraju samo povremeno.

Međutim, dobra ishrana ne koristi samo ženama. Jedan od izvještaja koji je proizašao iz Framingamske studije, koja je pratila 832 muškarca, starosti od četrdeset pet do šezdeset pet godina, u periodu od tri godine, navodi na pomisao da svakodnevno konzumiranje voća i povrća može da pruži zaštitu od faktora rizika koji kod muškaraca dovode do moždanog udara.

Vitamin A – Dokazi da vitamin A može da ublaži stupanj neuroloških oštećenja kod pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar potiču od jedne belgijske studije. Ljekari iz Brisela mjerili su nivoe vitamina A i E u serumima osamdeset osoba koje su patile od ishemije, središnje cerebralne arterije.

Pacijenti kojima je u krvi pronađena visoka koncentracija vitamina A patili su od manjih neuroloških oštećenja izazvanih moždanim udarom i brže i potpunije su se oporavljali nego osobe kod kojih je ta koncentracija bila niža. Ohrabrujuće vijesti glase da se mnogo ljudi iz prve grupe gotovo u potpunosti oporavilo u roku od dvadeset četiri sata, a samo kod dvoje je kao posljedica moždanog udara ostao ozbiljan stupanj invaliditeta.

Liječnici nagađaju da vitamin A djeluje preventivno na oštećenje mozga tako što ima jače antioksidantno djelovanje u uslovima smanjene količine kisika, kao što je slučaj za vrijeme moždanog udara.

Minerali i moždani udar

Kalcij i vitamin D — Malo unošenje kalcija i vitamina D povezuje se sa moždanim udarom. Istraživači su usporedili ishranu trideset pet žena koje su pretrpjele moždane udare, a da nikada ranije nisu imale visok krvni tlak ili neko srčano oboljenje, sa ishranom žena koje nikada nisu doživjele moždani udar. Rezultati ukazuju na to da ishrana zdravih žena sadrži 38 posto više vitamina D i 17 posto više kalcija nego ishrana onih koje su bile žrtve moždanog udara.

Selen – Ovaj mineral je sinergičan sa vitaminom E, što znači da u međusobnoj kombinaciji imaju jače djelovanje nego svaki ponaosob. Ljudi koji žive u oblastima u kojima je zemljište siromašno selenom (i on stoga nije prisutan u vodi tog kraja, kao ni u namirnicama koje se tu uzgajaju), češće doživljavaju moždane udare od ljudi koji žive u oblastima sa zemljištem koje je bogato selenom. Štoviše, jugozapad Sjedinjenih Država – poznat kao pojas moždanih udara, zbog velikog broja slučajeva ovog oboljenja – poznat je i kao oblast najsiromašnija selenom u Sjedinjenim Američkim Državama. Među dobre prirodne izvore selena spadaju kelj, bijeli luk, integralna pšenica, crni luk, morski ljuskari, piletina i crno grožđe. Selen je također i sastavni dio mnogih antioksidantnih formula.

Kalij – Jedna studija, rađena na Templ univerzitetu u Filadelfiji, pokazala je da ishrana siromašna kalijem može da bude uzrok visokog krvnog tlaka. Konzumiranje dovoljnih količina namirnica bogatih kalijem, kao što su banane, sok od naranče, rajčice, sušene kajsije, grah i krumpir, može da bude od osnovne važnosti za reguliranje krvnog tlaka.