Vitamini nužni za pravilan razvoj djece




Postoje, međutim, znakovi po kojima možete prepoznati koji vitamini nedostaju vašem djetetu.

Nadostatak vitamina D kod djece je čest problem i dovodi do njihova sporijeg rasta i razvoja. Neki od mogućih simptoma su kasnija pojava prvih zubića i grčevi u mišićima, kao i poteškoće s disanjem. Ovaj vitamin možete nadoknaditi izlaganjem djeteta suncu i prehranom u kojoj važno mjesto zauzimaju mlijeko, sir, jogurt i jaja (žumanjak).

Umor, gubitak kose, slabost, mršavljenje, suhe oči, perutanje kože i česte respiratorne infekcije neki su od prvih simptoma nedostatka vitamina A. Nedostatak ovog vitamina može dovesti i do ozbiljnih problema s vidom. Pobrinite se da vaša djeca jedu dovoljno žutog i narančastog povrća kao što su mrkva ili bundeva, a također i jaja i sir.

Mogući znakovi da vašem djetetu nedostaje odgovarajuća količina vitamina B12 su bol u trbuhu, osjećaj slabosti i nesanica. Ovaj vitamin je važan za razvoj živčanog sustava i funkcioniranje mozga i srca.

Znanstvenici tvrde da nedostatak pažnje, impulzivnost, hiperaktivnost, izljevi bijesa i druga neprikladna ponašanja mogu biti pokazatelji nedostatka vitamina B6. Manjak tog vitamina kod djece može se manifestirati i čestim proljevima i anemijom. Piletina, riba, orašasti plodovi, jaja, mlijeko, sir i grahorice bogati su izvor vitamina B6.

Lako stvaranje modrica, problemi sa zglobovima, suha koža i loš apetit, znakovi su da djetetu nedostaje vitamin C. Često krvarenje iz nosa, infekcije i razboljevanje također se mogu povezati s nedostatkom ovog vitamina. Citrusno voće, jagode, rajčica, kivi i zeleno povrće kao što je, na primjer, brokula, važne su namirnice u borbi protiv nedostatka vitamina C.

Međutim, i višak ovih vitamina može biti štetan. Stoga se obavezno konuzltirajte s lječnikom prije nego što svom djetetu uvedete dodatne doze vitamina.