Vitamin A





Kako djeluje:
Vitamin A (retinol) pomaže stanicama kako bi se mogle nesmetano dijeliti - taj proces zove se diferencijacija. Stanice koje se ne diferenciraju ispravno podložnije su prekarcignogenim promjenama.
Vitamin A prevenira prodiranje mikroorganizama uzročnika bolesti, održavajući cjelovite membrane stanica. Vitamin A stimulira imunitet, a potreban je za formiranje kosti, proteina i hormona rasta. Beta karoten je biljni pigment koji naš organizam prema potrebi pretvara u vitamin A. Vitamin A je nužan za održavanje zdravlja kože i sluznice, prve linije obrane tijela od mikroorganizama i toksina, a važan je i za snažan imunosni sustav jer povisuje broj T i B limfocita. β-karoten i vitamin A uništavaju karcinogene (tvari koje uzrokuju rak), štite od kardiovaskularnih bolesti i snizuju razinu kolesterola. Vitamin A ključan je za dobar vid.

Deficit vitamina A:
Pojedinci koji reduciraju unos jetre, mliječnih proizvoda i povrća bogatog beta karotenom mogu razviti deficit vitamina A. Najraniji znak deficita vitamina A je noćno sljepilo. Simptomi deficita također uključuju suhu kožu, povećan rizik pojave infekcija i metaplaziju (prekancerozno stanje).


Izvori u hrani: jetra, mlijeko i mliječni proizvodi, ulje bakalara.