Vitamin A - i premalo i previše nije dobro




Mnogo vitamina A nije dobro za organizam. Novo istraživanje objavljeno u časopisu FASEB Journal otkriva da vitamin A ima ključnu ulogu u proizvodnji energije u stanicama i pojašnjava zašto previše ili premalo ovog vitamina ima kompleksan i negativan učinak na organizam.

Kombinacija hrane, pića, kozmetičkih proizvoda i dodataka prehrani koji sadrže dodatak vitamina A mogu omogućiti predoziranje i time neželjene posljedice.

"Naš rad otkriva vrijednost i potencijalnu štetnost upotrebe vitamina A  u kozmetičkim proizvodima i dodacima prehrani", izjavio je Ulrich Hammerling, koautor studije iz američkog instituta Sloan-Kettering Institute for Cancer Research. 

"Iako manjak vitamina A u našem društvu nije veoma čest, njegova pretjerana upotreba jest i mogla bi uzrokovati značajne nepravilnosti u procesu stvaranja energije, što može utjecati na rast i smrt stanica."

Iako je važnost vitamina A u prehrani i fetalnom razvoju dobro poznata, dosad je bilo“Retinol je esencijalan za metaboličko zdravlje mitohondrija i ponaša se kao senzor za stvaranje energije u stanicama” nejasno zašto nedostatak i predoziranje vitaminom A uzrokuju širokorasprostranjene i snažne negativne učinke na naše organe. U nedavno objavljenom radu, znanstvenici su koristili kulture stanica miševa i ljudi koje sadrže specifične genske modifikacije molekularnih putova uključenih u stvaranje energije u mitohondrijima. Te su stanice uzgajane u uvjetima sa i bez dodanog vitamina A te je ispitivan utjecaj vitamina na različite korake u proizvodnji energije. Rezultati su pokazali da je retinol, ključna sastavnica vitamina A, esencijalan za metaboličko zdravlje mitohondrija te da se ponaša kao nutricionalni senzor za stvaranje energije u stanicama. Kad se organizam nalazi u stanju s previše ili premalo vitamina A, mitohondriji ne funkcioniraju pravilno, što može imati ozbiljne posljedice za organizam.

"Korištenje previše proizvoda koji u sebi sadrže dodatke vitamina A moglo bi dovesti do negativnih, pa čak i fatalnih posljedica", izjavio je Gerald Weissmann, urednik časopisa u kojem je studija objavljena.