Znate li odabrati prave vitamine?




Većina ljudi pati od nedostatka vitamina i minerala. Najveći problem s ovim poremećajem zdravlja je što nije lako uočljiv. Osnovni simptomi nedostatka vitamina i minerala su slabost, sklonost infekcijama i poteškoće u razvoju.

Niskokalorična ili neraznovrsna prehrana, povećano uzimanje lijekova, rast, trudnoća, dojenje, stres osnovni su uzroci nedostatka vitamina u organizmu. Saznajte koji su vitamini važni za pravilno funkcioniranje organizma!

Kada birate vitamine prije svega je potrebno obratiti pažnju na posebne potrebe vašeg organizma. Na primjer, ukoliko bolujete od dijabetesa, vaš metabolizam je drugačiji, te su i potrebe za vitaminima drugačije.
U tom slučaju, vama treba više cinka i magnezija nego što je uobičajeno i tada je najbolje kombinirati vitamine koji su prilagođeni za dijabetičare.
Posebne potrebe svakako imaju i trudnice, zatim sportaši koji se zbog povećanog znojenja susreću sa nedostatkom magnezija...

Međutim, kod uzimanja bilo kakvih vitamina potreban je oprez. Prekomjerno unošenje može narušiti prirodnu ravnotežu hranjivih tvari, neki vitamini (A,D,E i K) mogu biti i toksični. Ipak, većina ih se topi u vodi i organizam ih izlučuje mokraćom.

Jako je važno i koliko puta dnevno se određene tablete uzimaju. Uvijek se treba odlučiti za oblike koji se uzimaju jednom dnevno, jer su mnogo komforniji i mnogo je sigurnije da nećete zaboraviti popiti tabletu.

Da bi bili učinkoviti, vitamini moraju biti od kvalitetnog proizvođača. O kvaliteti ovisi način oslobađanja vitamina u organizmu, kao i količina koja će se apsorbirati, odnosno ući u cirkulaciju. U svakom slučaju, najbolje bi bilo prije uzimanja vitamina, savjetovati se s liječnikom ili nutricionistom koji će na temelju vaših osobnih potreba utvrditi koji vitamini i u kojoj količini su najbolji za vaš organizam.